Menu

J. F. Willumsen

1923-03-10

Afsender

Carl Nielsen

Dokumentindhold

Carl Nielsen er i Menton hos nogle venner. Willumsen har inviteret ham til Nice og foreslået ham at afholde en koncert i byen. Nielsen meddeler, hvor i verden hans kompositioner er blevet opført og af hvilke dirigenter.

Transskription

10-3-23.
Kære Ven!
Tak for Dit Brev som glædede mig meget. - Det var mærkeligt, at netop da jeg modtog Dit Brev blev det bestemt at jeg vilde imødekomme en Indbydelse til et Ophold i Menton! Og nu er jeg der. - Det er to gamle Venner af mig, en Broder og en Søster – Hr. Trap og Frøken Trap de Thygesen – som gennem mange Aar her talt om dette. Frk: Trap de Th: er Ejerinde af Damgaard hvor min Familie og jeg i næsten 20 Aar har været mere eller mindre Gæster hver Sommer. Og saa kommer, Gud hjælpe mig ogsaa Din venlige Indbydelse! Det kan man kalde et "Stykke med dobbelte Rejer".
Jeg kommer under alle Omstændigheder en Dag hen og besøger

Jer og Du maa hilse Din Kone mange Gange og takke foreløbigt fra mig.
Men naturligvis kan jeg ikke forlade mine gamle Venner her i flere Dage, uden der kan komme, saa at sige, en legitim Grund.
Nu skriver Du imidlertid at der muligvis kunde blive Tale om en Opførelse i Nizza af nogle af mine Værker. Jeg kommer netop fra Karlsruhe med tre af mine Kompositioner som jeg dirigerede der i Mandags den 5 ds. under umaadelig jubel og med et fortræffeligt – det tidligere storhertugelige – Orkester som gik i Ilden. Programmet bestod af a) Symfoni No 4 (Det Uudslukkelige) b) Violinkonsert (spillet af den danske Violinist Peder Møller) c) "Pan og Synrinx" og d) "Hanedansen" af den komiske Opera "Maskarade".

Violinkonserten har jeg ikke med hertil, da Solisten maa øve sig flere Maaneder derpaa for at kunne spille den ordentlig.
Hvis der nu kunde blive Tale om at Du eller andre Personer med Indflydelse vilde tale med Mr: Miranne og Direktionen om Sagen, saa vil jeg blot nævne at i Tiden fra 1 December 22 og til Dato er der i Berlin afholdt 3 store Konserter med udelukkende Kompositioner af mig, desuden (altsaa) 1 Konsert i Karlsruhe. I Berlin er endvidere spillet (den 28de Januar) en halv Aften med mine Ting. "Det Uudslukkelige" er endelig spillet i Wien og München og min 1ste Symfoni i Berlin under Charles Lautrup den 16 Februar, hvor han ogsaa spillede "Pan og Synrinx" og "Hanedansen". Af andre store Værker er der spillet af mig i Wien den 24de Februar Violinkonserten (under vanvittig jubel efter hvad jeg hører) og den 15de Februar et Klaverværk af mig

"Thema med Variationer", hvor jeg tilfældigvis var tilstede og tilsidst maatte frem fra min Loge.
Jeg fortæller kun dette for at Mr: Miranne – som neppe kender mit Navn – kan nogenlunde vide Besked og deraf kan se det ualmindelig Faktum at jeg i saa kort Tid er kommen saadan i Vinden. "Pan og Synrinx" er endnu ikke trykt, men ifjor laante Van der Stucken Materialet og opførte Stykket i Bryssel og Antwerpen under stort Bifald. Jeg glemmer at dette Stykke og "Hanedansen" ogsaa er spillet i Dresden for kort Tid siden af Generalmusikdire[k]tor Fritz Busch med det glimrende – tidligere kongelige – Kapel. Jeg har personlig dirigeret de fire af ovennævnte Konserter og naturligvis er det altid bedre naar jeg selv gør det; og det koster mindre Tid. Jeg kan tilbyde at indstudere de tre Værker jeg har med paa 2½ Time. Symfonien spiller 33 Minutter "Pan og Synrinx" 9 a 10 og "Hanedansen" ligeledes 9 a 10 Min: - Skulde det nu blive til en hel Aften af mig, maatte jeg se at finde en der kunde synge nogle Sange af mig mellem Symfonien og "Pan og Synrinx". – Jeg bliver her til den 30 d. M. Saa der vilde være Tid nok til at ordne Sagen. - Jeg har ikke i lang Tid skrevet et saa langt Brev; men*

*Udsigten til at kunne faa denne Grund til at være et Par Dage hos Jer og naturligvis ogsaa det at faa Lejlighed til at dirigere mine Ting engang i Nice har animeret min daarlige Pen.

Jeg ved ikke om det behøver at nævnes at der nu næsten overalt i Verden er spillet Ting. Selv i Nizza; husker jeg at Esaye paa Banegaarden i Leipzig i 1895 fortalte at han havde hørt mit Kvartet i f: Moll hos en Grev Raghianti:

Nu foreløbig mange Hilsner fra Din gamle Ven
Carl Nielsen.
og de bedste Hilsner til Din Kone

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Menton (Frankrig)
Nice (Frankrig)
  • Nice, Frankrig
  • Menton, Frankrig
  • Karlsruhe, Tyskland
  • Dresden, Tyskland
  • Berlin, Tyskland
  • Wien, Østrig
  • München, Tyskland
  • Antwerpen, Belgien
  • Bruxelles, Belgien

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/II/5 - NO