Menu

J. F. Willumsen

1926-03-22

Modtager

Erick Struckmann

Dokumentindhold

Edith og J.F. Willumsen har foreslået den danske minister Nina Bang at oprette et "propaganda-bureau", som skal promovere dansk kultur i udlandet. Nina Bang har ikke meldt tilbage på deres opfordring, og Willumsen beder om Struckmanns hjælp i dette henseende.

Transskription

Et Propaganda Bureau.

Kære Struckmann.
Jeg maa igen søge Tilflugt til Deres Energi og deres Evne til at faa Menneskene hjemme til at røre paa sig; især da det dennegang kan have Betydning for dansk Kultur i Almindelighed, i Nutid og i Fremtid.
For cirka en Maaned siden sendte vi et récommanderet Brev til hendes Ekselence Fru Nina Bang, som hun imidlertid ikke har anerkendt Modtagelsen af, hvilket vi synes hverken er høfligt eller klogt, navnlig da det var skrevet i en høflig Form.
Brevets Indhold var følgende. Det har ofte ærgret os meget at se den stadige "hælden - paa" af udenlandsk Kultur i danske Blade og Bøger. Hvergang en lille Umuligus har været ude og set en Ting og bleven begejstret fortæller han derom i en Artikel. Der gaar i Danmark mange dygtige Folk der er Mangel paa Plads og Forstaaelse (d.v.s god Aand) ikke kan komme til at udfolde sig. Tillige den ene Kunstner chicanerer og æder den anden fordi at Danmark er for lille. Kunstneres Produkter er internationale, og dansk Kunstnere bør kunne sælge i Udlandet. Der opkøbes i disse Aar megen, baade gammel og moderne Kunst, maaske væsentlig af den Grund at Folk søger at anbringe deres Penge i "sikre Værdier".

I Stedet for denne stadige "Hælden - paa" saa foreslaar vi at der for Fremtiden skal gøres det modsatte, der skal "Hældes af"[.] Danmark skal servere Kunst for Udlandet. Men ingen i Udlandet interesserer sig for Dansk Kunst, fordi de ikke kender den.
Vort Brev til Ministren var et Forslag om at ansætte et Propaganda Bureau for Dansk Kultur, navnlig Musik og Maler og Billedhuggerkunst.
En bevidst Propaganda er nødvendigt i alt[.] Den katolske Kirke har en saadan, men navnlig fransk Kunst bruger den under de usynligste Former.
Danmark kunde meget godt have nogle skrivende Folk hvis Bestilling det er at sende Omtaler af dansk Aandsliv til udenlandske Blade
I Begyndelse bliver saadanne Artikler neppe betalte og saa er det at Staten eller et Fond maa give de faa Penge dette vil koste. Ad Films Vejen kan der ogsaa gøres en Del.
Synes De ikke ogsaa at det er mærkeligt at vi ikke har faaet Svar fra Ministren. Kan De ikke finde ud af hvorfor. Eller kan De sige os til hvilke andre vi skal henvende os. Kunde De ikke tænke Dem, selv at arbejde for Realiseringen af denne Ide?

29 Marts 1926

Fakta

PDF
Brevudkast

Dansk

Nina Bang