Menu

J. F. Willumsen

1939-07-17

Afsender

Vilhelm Wanscher

Dokumentindhold

Kunstbogen ARTES' 7. bind er under forberedelse. Wanscher ønsker at gengive to, endnu uskrevne, breve fra Willumsen deri. I det ene brev skal Willumsen beskrive tilblivelsen af sine hovedværker. I det andet brev skal han komme ind på en anden kunstners virke, fx. Tintoretto.

Transskription

Østerled 24, København Ø
d. 17 Juli 1939

Kære J. F. Willumsen,
Maa jeg have Lov at komme tilbage til det Ønske, jeg tidligere har fremsat for Dem, at have et Stykke af Dem i den Kunstbog A R T E S, monuments et mémoires, hvoraf der er kommet 6 Bind og et 7de nu er under Forberedelse. Et af de bedste Bidrag var to større Breve, Joakim Skovgaard skrev til mig – vi valgte den Form, for at han kunde føle sig mest fri; det ene om Tilblivelsen af nogle af hans ældre Billeder, det andet om Taarnets Kunst med Exempler fra Italien og Danmark.
Kunde De ikke skrive saaledes til mig om Tilblivelsen af nogle af Deres Hovedværker, helst de af dem som jeg kender bedst ("Efter Stormen", Hørup Monumentet, "det store Relief") og skrive i et andet Brev om en bestemt Kunstner, f. Ex. Tintoretto. De to Breve vil

da blive oversat paa Fransk og ledsaget af de Billeder, De eventuelt kan laane mig i Fotografi, og de Skitser De ønsker. Jeg regner mere og mere Kunstnernes egne Domme og Oplysninger for det eneste førstehaands Materiale i Kunsthistorien. Ganske særligt vilde De glæde Deres gamle, trofaste Ven ved at skrive til mig saa uforbeholdent De vil. Det gjorde Skovgaard, der ellers var meget utilgængelig. Han vidste, at jeg forstod ham som han var og beundrede ham.
Begynd strax at skrive et Brev til mig, om De vil, og tænk paa, at jeg sidder Model for Dem igen. Det var nu hyggeligt.
Venlige Hilsner til Dem og Me Bourret
fra min Kone og Deres hengivne
Vilhelm Wanscher.
P.S. De kan raade over mange Sider, om De vil.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

København (Danmark)

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/III/5 - VW