Menu

J. F. Willumsen

1941-10-25

Afsender

Viggo Jarl

Dokumentindhold

Willumsen skal udføre en statue af Nordal Brun til Marmorkirken. Han overvejer at fremstille Brun i en skiløberdragt og med åben mund. Viggo Jarl synes, dragten er en udmærket ide. Han bryder sig dog ikke om ideen med den åbne mund. Willumsens museumsplaner interesserer Jarl, men han afviser at give midler dertil.

Transskription

"Pin de la Danse"
La Croisette
Cannes
25-X-41

Kære Willumsen.
Vor Samtale forrige Uge i Deres Atelier i Nizza har givet mig meget at tænke paa. – Først og fremmest Beskrivelsen af Deres tænkte Udkast til Statuen af Nordal Brun – at De vil fremstille denne som den unge stærke Skiløber og i den karakteristiske Dragt, som denne Sport paakræver synes jeg er udmærket – kun forekommer det mig at det er en Skade, at De vil lade Biskoppen optræde med aaben Mund, da efter min Mening alle de Statuer jeg hidtil har set fremstillet med aaben Mund har virket teatralske – og expansive i Stedet for intensive og derved havde mistet deres aandelige Kraft. (En Undtagelse dennes Xyocikios syngende Drenge i Florenz). Men her som i al Kunst er det naturligvis Kunstnerens Værdi, der bestemmer Kunstværket. –
Saa er der Maalene! Ingen af Figurerne ved Frederikskirken er tre Meter høje; Statuernes Højde

ligger indenfor 2m.70 – 2m.75 incl. Sokkel, som De mener at burde udelade. Statuernes Dimensioner er ret nøje afstemt efter Kirkens Architektur og meget begrænsede Dimensioner. Det er som De sikkert selv har opdaget Michel Angelo og ikke Medahl, der har givet Tegning til Marmorkirken; Planerne vil De kunne finde i Casa Buonerotti i Florenz. Da i sin Tid M. Angelos Statue af "Moses" blev prøveopstillet foran Kirken i Bredgade, var Sammenspillet mellem denne og Bygningen saa komplet, at det var en Øjenslyst. Men Kirkens idiotiske Menighedsraad fik ikke destomindre hurtig kørt denne udvendige Statue væk og efter at have gennemvandret alle Københavns Kvarterer med samme Skæbne, er den nu havnet et Sted paa Frederiksberg eller i Sundbyerne. Publikums positive Had til stor Kunst er desværre et altfor kendt Fænomen til at vække Forundring.
Deres Musæumsplaner interesserer mig meget, men for egne Midler tror jeg ikke at kunne overkomme denne Opgave, navnlig efter at vort Familieforetagene i Grønland ved dette Lands Overtagelse af Amerika er ophørt at eksistere. Det er ikke en Statue af mig, men af Dem, der bør opstilles i Forhallen til Deres Musæum.
Paa Onsdag rejser jeg via Sveitz til Danmark og haaber at vende tilbage hertil i December.
Mange Hilsener til Mme Bourret og Dem selv.
Deres heng.
Viggo Jarl

Omtalte genstande

J.F. Willumsen: Biskop Nordahl Brun (1947)
Bronze, 320 cm.
Marmorkirken, København

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
  • Casa Buonarroti, Via Ghibellina 70, Firenze, Italien
  • Marmorkirken, København, Danmark
  • Nice, Frankrig

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: C/I/4 - Friluftsteatret, En Fysiolog, Nordahl Brun