Menu

J. F. Willumsen

1949-02-02

Modtager

Erick Struckmann

Dokumentindhold

Willumsen har haft på fornemmelsen, at de kommunistisk indstillede kunstnere i Danmark er imod hans påtænkte museum. Han er dog ikke nervøs for deres modstand, og han tvivler på, at den almindelige dansker interesserer sig for disse kunstdebatter. Willumsen mener, der må være en hurtigere måde at skrabe penge ind til museumsfonden end gennem et kunstlotteri. Han tror ligeledes, at der er mange rige udlandsdanskere, som vil støtte op om museumssagen.

Transskription

Villa Le Lido –
Route de Fréjus –
Cannes –
France (A∙M)       2 Februar 1949

Maleren Hr. Erick Struckmann.

Kære Ven.
Deres Brev af 28 Januar 1949 har jeg modtaget og takker Dem paa det hjærteligste for det.
De er en Kæmpe, kære Ven og De forstaar af forsvare vor Fregat, ligesaavel som den anden Helt: Lord Nelson.
Af Deres udførlige Omtale af vor Stilling i Kampen forstaar jeg naturligvis nu, bedre end tidligere hver udsat Bastions Styrke og Svaghed.
Dette, at der er en kommunistisk Sammensværgelse imod os, har jeg selvfølgelig ikke tænkt mig. Men De maa ikke være bange. Kommunisterne har begyndt for tidligt med Skydningen. Deres Ammunition vil snart være brugt, og saa begynder vi med socialistisk Skyds, med Minister og hele Partiet, - som vi har paa vor Side. Det bliver sjov.
Men jeg vil gærne forstaa: hvad et kommunistisk Museum er for noget. Kunstmuseet i Sølvgade er jo et saadant et. Det er blot blevet udygtigt bestyret af en Række daarlige Røgtere

Kan det forøvrigt være blevet bestyret anderledes?
Et Genimuseum er naturligvis saadant et som Thorwaldsen's og som mit skulde blive. Men hvorledes vilde det Museum komme til at se ud [hvis] der var en Sammenrod af de to Museer: Statens og Thorwalsens
Tror De forøvrigt at Folk læser og kan læse alt det Sludder som disse Cand.mag og andre Universitets Studerende sætter i Information
Folk læser neppe det almindelige sunde Kunstskriveri. De forstaar det ikke, de vil se Billeder kun. Det trætter dem.
Naar vi i Maj begynder paa vort Lotteri vil vi være friske og de andre være udmattede. De Struckmann burde vist allerede nu tale med Bladet Politiken og de socialistiske Blade og ogsaa Højrebladene. Men begynd ikke paa Skydningen før til Maj under Lotteri Udstillingen.
Men det er en langsom Maade, at tigge Pengene ind ved Hjælp af 60 000 Lodsedler. Har Danmark ikke mere sine Grand–Seigne[u]rer, der hver gærne vil give 100 000 Kr. Har De spurgt dem om de vil? Det er dog noget som før er sket.
Deres findes rige Vinmænd i Afrika langs med Middelhavskysten i Algier – Mostraganem – Oran
I Dakar og paa Guldkysten er der rige danske

Oliefabrikanter – i Bordeaux rige Vinmænd ogsaa.
Alle fortæres de ligesom Dansk-Amerikanerne af en glødende Trang til at gøre noget storslaaet for vort lillebitte Land. Hjemme findes i vor Tid mange rige HR – LR – O.R – Sagførere – Viggo Jarl og hans Broer – Tobaksfabrikanter. Bankdirektører – Byggespekulanter – m.a.
At udstille "Jotunheim" paa "Den Frie" til Foraaret er en udmærket Idé. Og De kan paa mine Vegne anmode Juliette W, om at faa det at laane.
Og saa skulde hun benytte Lejligheden til at forære det til Museet. Derved vasker hun sig en Smule ren – Det kan hun trænge til.
Fra "Riviera Express Co" har jeg pr. Telefon faaet at vide at man er i Færd med at afsende de 2 Kasser til Office des Échanges i Paris. Derfra gaa de pr. Jærnbane og grande Vitesse til København hvor de kan ventes 10 Dage efter, altsaa noget efter den 12 Februar.
Haaber at De har det godt, Deres Frue ogsaa,
Mme Bourret takker for Hilsnen –
Deres gamle Ven
J.F. Willumsen.

Omtalte genstande

J.F. Willumsen: Jotunheim (1892-1893)
Olie på lærred, træ, malet zink og emalje på kobber, 152 x 275.5 x 13 cm.
J.F. Willumsens Museum, Acc. 24

Fakta

PDF
Brev

Dansk

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: Kunstnergaven