Menu

J. F. Willumsen

1952-04-14

Dokumentindhold

Willumsen ligger stadig i sengen, og hans atelierer står ubrugte. Hverken Wagners eller Willumsens udstillede værker på Den Frie Udstilling har fået synderlig god kritik.

Transskription

Villa "Le Lido"
Route de Fréjus
Cannes
France (A·M)           14 April 1952.

Kære Wagner og Fru Wagner –
Tiden gaar –og gaar – og ligger stadig i Sengen jeg – men troer jeg at det snart er overstaaet. Nu ligger jeg ogsaa kun om Formiddagen. Den Jod-isme er altsaa ikke saadan til at blive af med. Der er endnu lidt tilbage nede ved min venstre Fod. Og det har jeg fordi jeg har staaet op og arbejdet hele mit Liv. Og fordi jeg i Nizza havde Atelier i 30-40 Aar nede under Middelhavets Overflade, nogle Gange slog Havet op over Dæmningen og ind i Atelieret. Fugtigheden sugede op i Murene op i Mandshøjde og Gulvet var altid vaadt; saa Limningen i mine Møbler opløste sig. Havde jeg vidst, hvilken Virkning det gjorde paa mig havde jeg naturligvis

ikke beboet et saadant Atelier, men det tænkte jeg ikke paa og nu gaar jeg rundt med, ikke alene daarlige Ben; men ogsaa med en daarlig Krop. Men nu er det for sent at vide det. Atelierne staar endnu ledige; men jeg skal lade være at begynde igjen der.
Om nogle Dage troer jeg at være over det, indtil videre maa jeg nøjes med den store Stue jeg har – eller lade være at nøjes med den.
Har du haft Fornøjelse af Dine Skulpturer paa "Den Frie". Kritikerne var ikke overdaadige hverken for mig eller for Dig; men mindre for Dig. Aa, det er et Folk, der slet ikke har Forstand paa Kunst. Skulptur kan det slet ikke lide, fordi det er hvidt, det vi laver. Smør lidt Kulør paa Skulpturen, saa tager man den for gode Varer..
Mange Hilsner fra Mme Bourret og Jeres hengivne gamle Kammerat –
Din J. F. Willumsen –
i Dag begynder det at blive noget varmere

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
Lyngby (Danmark)
Michelle Bourret

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: B/I/1 - Wagner