Menu

J. F. Willumsen

1904-03-19

Dokumentindhold

Deneken afviser, at Willumsen både kan arbejde i Höhr og samtidig organisere keramikværkstedet i Krefeld. Willumsen må derfor vælge. Hvis han vælger Krefeld, bliver han kunstnerisk leder af et værksted, der skal producere unika samt større mængder til byggeindustrien. Han bliver her tildelt én mester og et par arbejdere, men må selv udforme modellerne. Desuden forventes der intet underskud efter 2 år. Deneken beder Willumsen komme til Krefeld for at drøfte sagen.

Transskription

Krefeld d. 19. Marts 1904.

Kjære Herr Willumsen,
Undskyld at De først nu faaer Svar paa Deres Brev. Men først i formiddag har vi haft Møde angaaende Keramiken, og derfor kunde jeg ikke før sige Dem noget bestemt, hvad Krefeld angaaer. Det vil ikke gaae om, at De baade arbejder i Höhr i Sommer og ved Siden af varigt i Krefeld.

Naar De vil overtage at organisere en Keramisk Bedrift her, saa vilde vi jo skaffe os selv Concurrance, naar samtidig eller endog før end der udkom Willumsen-Keramik her, arbejdede andetsteds. Man vil heller ikke i Höhr kunne indrømme at De er virksom baade der og i Krefeld. Det kan altsaa kun handle sig om det ene eller det andet.
Naturligvis tænker jeg nærmest paa Krefeld, da jeg jo gjerne vilde have Dem hertil.

Derfor har jeg endnu ikke skreven til Landsraaden i Hassan og refererer først hvad der er vedtaget i Mødet idag.
Krefeld vil grunde en Fabrik for kunstneriske Fayancer og Stentøiarbejder. Det er Hensigten:
a) at lave enkelte Arbejder d.v.s. Unica eller dog Stykker, som kun gentages et par Gange af kunstnerisk Charaktér.
b) courante Varer, ligeledes af udsøgt, kunstnerisk Smag, som laves i større Mængder, især Fliser, Byggekeramik osv.
Man vil see at sikre Fabrikatio-

nen for en vis Tid (antagelig for to Aar), men antager at den i det 2det Aar ingen Underskud har.
Man sætter stor Pris paa, at vinde Dem for den Kunstneriske og tekniske Del af Bedriften, erindrer dog at Forholdene i Begyndelsen er smaa og at det vil være Dem Sagens Fremgang beroer paa. De maa altsaa foreløbig selv lave alle Modeller og vil kun have en Mester og et par Arbeidere at drive Fabrikationen med.

Imod Deres Fordring at faae en Gage af 4000 Kroner om Aaret er der ikke gjort nogen Invending. Det faaer vi altsaa igjennem. Men inden der tages videre Beslutning ønsker man at tale med dem grundigt om hele Sagen. Vi bede Dem derfor at reise til Krefeld forat vi kan drøfte Sagen. Reisen frem og tilbage og Opholdet her godtgjøres. –
Det var altsaa det jeg skulde sige. Vi har Udsigt til at faa en Gaard "Tannenthal" som ligger udenfor Byen i det Frie som Plads for det keramiske Anlæg.

Der vilde De vistnok ogsaa kunne boe og finde Atelier. Men dette er usikkert endnu. –
Jeg synes at De ikke maa feile ved Linieudstillingen. Kunde De ikke lade Hannover udsøge noget af Deres Tegninger som kunde være egnet til dette Øjemed.
Haabende snart at høre fra Dem med venlig Hilsen
Deres hengivne
F. Deneken

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Krefeld (Tyskland)
Emil Hannover
  • Höhr, Tyskland
  • Krefeld, Tyskland

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/I/3 - CDE