Menu

J. F. Willumsen

Udat.

Modtager

Edvard Brandes

Dokumentindhold

Afventer resumé

Transskription

Hr. Edvard Brandes. Dr-phil
Inden jeg begynder paa Relieffet med Træhesten, maa jeg spørge Dem, om De alligevel ikke finder at Ideen med at fremstille et satirisk Billede af de Nationalliberale vil være rigtig.
Det synes jeg nemlig selv.
Forinden Karl Madsen rejste, talte jeg med ham om min Ide, og han fandt at den var god. Men han saa den ikke udført.. Det forekommer mig ogsaa at De selv, indtil Otto Benzon kom, var af samme Mening. En hel anden Ting er det jo om Ideen er fremstillet godt, og dertil kan jeg kun svare at den kan blive bedre, jeg vil saaledes lave en mere meneskelig Figur end Vikingemanden (Grundtvigianeren). Om Folk vil forstaa Meningen i det Hele, synes jeg, at vi ikke behøver at tænke over, Folk kan lære at forstaa den.

Hvorfor skal Folk ikke lære ligesaagodt af Kunst, som af andre aandelige Produkter?
Som Forsvar for Relieffet med de Nationalliberale kan jeg sige, at det forestiller den Magt som Hørup som Ung Politiker kæmpede i mod, og at det netop illustrerer Københavns Erobring, da København var de Nationalliberales Fæstning.
Træheste relieffet har aldrig tiltalt mig, det var en Ide jeg i Skyndingen greb, da jeg skulde have noget med Undertrykkelse, og jeg lovede dengang mig selv at jeg senere skulde finde det rigtige Emne. Det jeg nu mener at have fundet.
Jeg bilder mig ind, at De muligvis blev overrasket, da De igaar saa Relieffet og at De derfor ikke syntes om det; men at De senere har tænkt over Ideen igjen og skiftet Mening; noget jeg meget gærne saa at De havde gjort.
Jeg afventer Deres ærede Svar
Deres ærbødige
J. F. Willumsen

Omtalte genstande

  • J.F. Willumsens forarbejder til: Hørup-monumentet (1905-08). Granit og bronze, 439 x 550 cm. Kongens Have, København

Fakta

PDF
Brevudkast

Dansk

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: C/I/3 - Hørupmateriale