Menu

J. F. Willumsen

1915-03-16

Afsender

Johan Rohde

Dokumentindhold

Rohde beder Willumsen om hjælp i forbindelse med Ernst Goldsmiths kritik af Den Frie Udstilling. Han, N.V. Dorph og Jul. Paulsen mener, at Goldsmith er fjende af Den Frie Udstilling, og de ønsker ham afskediget fra Politiken. Rohde beder Willumsen om at tale med Politikens redaktør Henrik Cavling om sagen og samtidig tydeliggøre, at de gamle medlemmer af Den Frie Udstilling ikke er reaktionære modstandere af de unges kunst.

Transskription

16.III.1915
Ny Vestergade 13.

Kjære Willumsen.
Naar jeg har bedt Dem gaa til Cavling, er det fordi han ikke vil mistænke Dem for at være reaktionær og en ungdomsfjende, noget vore unge "Venner" med Held beskylder mig for.
Naar De nu taler med ham maa De
1) gjøre ham opmærksom paa, at vi gamle frie Udstillerer aldrig har været Fjender af ung Kunst tværtimod; men at Sprængningen er af ren personlig Art.
2) At hans Medarbejder Goldschmidt er den egentlige Aarsag, og at han burde fjerne denne Mand fra "Politiken" og at Kunstnere af alle Lejre med Undtagelse af hans egen lille Klike har ganske samme Opfattelse af denne Herre.
3) Og endelig maa De forlange af ham, at Hr. Goldschmidt, der er en personlig Fjende af den frie Udstilling og de frie Udstillere ikke faar noget at skrive om den og dem, da man med Kjendskab til Hr Goldschmidts Karakter er sikker paa, at alt, hvad han herom vil skrive, vil blive partisk. – Dette maa De bestemt faa Cavlings Løfte om.

med venlig Hilsen
Deres hengivne
Johan Rohde
Forresten kom forleden Aften, da jeg var oppe paa Charlottenborg Dorph og Jul. Paulsen uden Anledning fra min Side og foreslog mig, at man burde gjøre et fælles Skridt hos Cavling for at faa Goldschmidt fjernet fra Politiken.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

København (Danmark)
  • Den Frie Udstilling
  • Charlottenborg

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/III/1 - R