Menu

J. F. Willumsen

1927-01-26

Afsender

Johan Rohde

Dokumentindhold

Rohde ønsker Willumsen tillykke med udarbejdelsen af Det Store Relief. Han har været til Harald Gjersings begravelse og haft besøg af Jan Willumsens kone, som bad ham om at anbefale Jan til en række legater. Dette afviste Rohde, eftersom Jan ikke har gjort sig bemærket i Danmark. Jans kone fortalte desuden, at Bode har fået arbejde på Den Kgl. Porcelænsfabrik.

Transskription

26.I.1927
Norgesmindvej 16
Hellerup

Kjære Ven.
Skjønt jeg ikke har noget særligt at spørge Dem om eller fortælle Dem herhjemme fra, vil jeg dog gjerne have Lov til at sende Dem dette Par Linjer for dog at holde Forbindelsen vedlige med en gammel Ven. – Tiden løber, vi bliver uhyggelig gamle, Kredsen om en tyndes ud, saa meget mere trænger man til at holde fast ved dem, der bliver tilbage.
Jeg tænker mig, at De har haft et strængt Arbejdsaar, men ogsaa et Aar med Tilfredsstillelse ved endelig at have faaet Lejlighed til at gaa i Gang med et Arbejde, der i mange Aar har beskæftiget Deres Tanker, og jeg

vil ønske Dem til Lykke med, at De tog fat paa det efter saa mange Aars Afbrydelse.
Herhjemmefra er der ikke meget at berette. For et Par Dage siden var jeg ude i Valby for at begrave Harald Gjersing; det var et trist Dødsfald. Han var sikkert en af de evnerigeste af hans Samtid – vel den bedste af den. Og saa, sund og rask og arbejdsung blive slaaet ned af en lumpen Influenza!

Et Par Dage tidligere havde jeg besøg af Fru Willumsen, hun havde i Telefon forspurgt, naar hun kunde træffe mig, og jeg troede virkelig, at De var kommen til Byen og sad og ventede paa Deres Hustru, da en ganske ung mig ubekjendt, elegant

Dame traadte ind. Det viste sig at være Jans Kone.
Hun ønskede, at jeg skulde anbefale Jan til nogle Legater. Men jeg maatte bedrøve hende med at sige, at jeg naturligvis gjerne vilde hjælpe Willumsens Søn til at faa saadanne, men først maatte Jan vise hvad han var, da jo ikke et Menneske herhjemme nogensinde, det jeg vidste af, har set noget af ham. Samtidig hørte jeg, at Bode var kommen til at arbejde paa den kgl. Porcelænsfabrik. –
Til Slutning vil jeg gjerne sige Dem Tak for Deres smukke Udtalelser om mig i Politiken i Anledning af min halvfjerds Aars Fødselsdag. De glædede mig meget.

Forhaabentlig har De og Deres Familie det godt dernede i Syden, og jeg beder Dem alle modtage en venlig Hilsen her fra Norgesmindevej.
Deres gamle Ven
Johan Rohde

Omtalte genstande

  • J.F. Willumsen: Det Store Relief (1893-1928). Marmor, andre stenarter og forgyldt bronze, 440 x 646 cm. Statens Museum for Kunst (deponeret på J.F. Willumsens Museum), Acc 2.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Hellerup (Danmark)
  • Den Kongelige Porcelænsfabrik, 2000 Frederiksberg, Danmark

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/III/1 - R