Menu

J. F. Willumsen

1936-07-27

Modtager

Sophie Pedersen

Dokumentindhold

Sophie Pedersen og Ejnar Nielsen ønsker, at Willumsens værker bliver samlet i en form for kunstnerhjem/offentlig atelierbolig. Willumsen er smigret derovre, og han overvejer, at skænke sine efterladte værker og sin Gamle Samling til staten. Sophie Pedersen tror, at Frans Schwartz Legat kan yde et tilskud til bygningen. Så snart der fremligger en reel plan, vil Willumsen rejse til Danmark og påbegynde forberedelserne.

Transskription

17 ou 42 rue des Ponchettes.
Nice.
France (A·M) den 27 Juli 1936

Kære Frøken Sophie Pedersen.
Hvilken Overraskelse – glædelig Overraskelse – at modtage Brev fra Dem –
Indholdet af Deres Brev har naturligvis interesseret mig i højeste Grad.
At De virkelig tænker paa min Samling, og paa, at faa den anbragt paa en værdig Maade i sit eget Hus. Jeg elsker god Kunst – gammel som ny – derfor har jeg samlet og det er bleven mig en Passion.
De taler om at man hjemme først og fremmest bør samle paa mine egne Arbejder. Det er overordentligt smigrende for mig, og det er en stor Ære, at man anser mig for værdig dertil.
Hvis man virkelig vil lave et Slags Museum af min Samling af gammel Kunst i Forbindelse med en Samling af mine egne Arbejder, vil jeg hjælpe med dertil, ved at give den danske Stat al den Kunst som jeg efterlader ved min Dødx). x)Mere end Halvdelen giver jeg straks naar Bygningen er bygget. Og det bliver ikke lidt for jeg har Kunst af alle Slags, nok til at fylde en Bygning som “den frie Udstilling”. ja en større.
Ejnar Nielsen’s Plan er udmærket, fortrinlig.
Spørgsmaalene er blot =

1) Kan Franz Schwartz Fondet, i Følge sine Statuter, give Penge til at bygge et saadant Hus?
2) Hvormeget kan Fondet give aarligt til at bygge for?
Det er jo klart, at skal vi begynde at realisere Planen, maa Grunden straks købes, og Atelier-Boligen straks bygges. De følgende Aar kan Museums Salene tilføjes.
Saasnart der foreligger noget reelt, kan jeg komme til Danmark og begynde Forberedelserne. De skriver = “Idéen skulde komme fra alle Kunstnerne”. De mener antagelig, at det skal være et almindeligt Ønske hos Kunstnerne at dette Museum oprettes. Det bliver umuligt at samle alle Kunstnere derom. Husk at jeg har mange Modstandere og Fjender. For at ordne Planen behøver vi kun at været et Par Stykker. Det vil saa gaa meget glattere.
Vil De gøre mig den Tjeneste at sætte Ejnar Niesen ind i dette og give mig et hurtigt Svar i recommanderet Brev, da jeg om et Par Uger tager op i Højalperne her bagom, for at gennemgaa en Kur for mit daarlige Ben - og jeg kender ikke min fremtidige Adresse.
Mme Bourret takker Dem meget for Deres venlige Hilsen og beder mig hilse Dem igjen.
Mange Hilsner til Ejnar Nielsen og Marie Henriques.
Modtag selv mine hjærteligste Hilsner
Deres hengivne
J.F. Willumsen-

Omtalte genstande

  • Frans Schwartz Legat. Et legat til udsmykning af offentlige bygninger.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Nice (Frankrig)
Rungsted (Danmark)
Marie Henriques
Ejnar Nielsen

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/II/6 - PQ