Menu

J. F. Willumsen

1947-04-19

Modtager

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Willumsens samlinger er langt om længe ankommet til Danmark, men til Willumsens store ærgrelse har samlingen modtaget en del kritik. Derudover har Willumsen fået en bestilling fra en mand i Frankrig på en stor kristusfigur og en engel. Han må dog sandsynligvis opgive at udføre bestillingen, da han ikke kan anskaffe sig marmor dertil.

Transskription

Cannes.         19 April 1947

Kære Wagner – Wagners.
Tak for Dit Brev af 14 Marts 1947. Det var meget ventet.
Nu er endelig Foraaret kommet hertil med Sol og mange Blomster –men det har ogsaa varet længe. Vintren har været regnfuld og mørk. Mange Dage er gaaet tabt for Arbejdet. Men det har naturligvis været for intet at regne med den rædsomme Vinter det har været i Danmark. Nogle Rejsende sagde mig at der ligger endnu Sne og Is derhjemme.
I Januar havde vi i Huset kun 5° Reamur, i Februar 7° R, i Marts 9° R. Nu er vi oppe paa 11°. Det har været vanskeligt at arbejde i saa koldt et Rum. Det er i det Hele taget vanskeligt at leve i saa lav en Temperatur, Legement forlanger at blive opvarmet for at Inspirationen kan komme. Jeg kan ikke engang læse en Bog.
Naa · Den Frie Udstilling blev overstaaet for mit Vedkommende, godt heldigvis, for jeg havde i høj Grad Brug for at sælge. Fik Du solgt noget? Du faar naturligvis solgt udenfor Udstillingen – saa sparer Du ogsaa Procenterne.
Mine Samlinger naaede langt om længe det kære

Danmark. Efter mange Aars Vanskeligheder skal jeg nu have en Masse Ærgrelser. Det er forbavsende hvor disse officielle Kunstkendere er ondskabsfulde – den ene støtter den anden – og saa har de ikke Forstand paa nogen Ting. Tænk jeg forærer omtrent 2000 Ting, og de siger at de alle sammen er falske – hvor kan man have 2000 falske Ting? De Folk er uduelige og komiske. Den Kamp faar jo en Ende.
I Juli skal jeg have en Udstilling i "Den Frie" af mine egne Ting.
Tiden er forøvrigt forfærderlig. Jeg fik en Bestilling fra en mig ubekendt Mand i Nordfrankrig paa en "Kristus" i overnaturlig Størrelse og en Engel i ca. naturlig Størrelse. Desværre maa jeg vist opgive at lave dem, da jeg ikke kan faa Marmor, da Carrara·Bruddene ikke arbejder endnu. Saaledes er alt imod En.
Jeg vilde gærne have trøstet Dig og Olga i Jeres Modgang; men jeg har ingen Trøst paa Lageret; den der var har jeg selv maattet bruge.
Mme Olga's Barnebuste ser smuk ud i Katalogen.
Nu frisk Mod til Jer begge to. I skal se det gaar nok, for det skal jo gaa.
Tusind Hilsner fra min Engel, der virkelig er en Engel
Din gamle Ven
J. F. Willumsen

Omtalte genstande

  • J.F. Willumsen: Kristus med det hellige hjerte (1951)
    Gips, ca. 408 x 320 x 107 cm.
    J.F. Willumsens Museum, Acc. 2730

  • J.F. Willumsen: Englen over gravene (1947)
    Gips, ca. 87,5 cm.
    J.F. Willumsens Museum, Inv. 376

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
Lyngby (Danmark)

J.F. Willumsens Museum
Bog: Breve fra J.F. Willumsen til Siegfried Wagner 1905-46