Menu

J. F. Willumsen

1949-03-13

Modtager

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Willumsen har måttet opgive sine rejseplaner til Venedig, da han ikke kan få vekslet nok penge dertil. Han har derudover fået problemer med sit ben igen, og han sammenligner sin situation med Thorvaldsens, der også led af et dårligt ben. Blochs Buste er udstillet på Den Frie Udstilling sammen med flere af Wagners værker. Michelle Bourret er blevet medlem af 3 officielle udstillinger, og Willumsen synes, hun er meget talentfuld.

Transskription

Villa "Le Lido".     13 Marts 1949.
Route de Fréjus
Cannes. France (A·M)

Kære Ven og Veninde Wagners
Tak for Dit Brev af 26 December 48.
Det er længe siden. Tiden gaar uden at man lægger Mærke til det. Og det paa Trods af at jeg ikke bestiller noget – noget der har Værdi.
Jeg haaber at Du og Din Kone er raske. Det synes saa paa alt at dømme.
I Vinter eller rettere i Efteraaret har jeg vildet være til Venedig; men Nationalbanken har kun vildet tilstaa mig saa faa Penge, at jeg ikke kunde være der i mere [end] en eller to Uger. Det er for kort Tid til at gøre noget i; men selv om jeg vilde have taget dertil, saa kunde jeg ikke have faaet mine Francs vek[s]let i Lire, - det er forbudt – saa jeg maatte opgive at rejse, og i Stedet for, gaa her og trisse., Det har været en forfærderlig Tid.
Saa kommer dertil, at mit venstre Ben er bleven daarligt igjen. Lægen har været en slet Læge, det har gjort sine Sager mangelfuldt og lukket

Saaret for tidligt. Det er en almindelig Svaghed hos alle Mennesker der opholder sig i mange Aar ved Middelhavet at de faar daarlige Ben om Anklen, tykke og med Betændelse – en Slags Elefantine. Pudsigt nok   Thorwaldsen fik ogsaa et daarligt Ben og der maatte skæres en Aabning i det – i Fontenelle – hvoraf Betændelsen kunde flyde ud. Det skulde altid haaldes aaben. Den sidste Dag han levede saa han at Fontenellen havde lukket sig og han sagde saa til Wilckens! "Det gaar galt med mig i Dag, min Fontenelle har lukket sig". Jeg vil ikke paa den Maade sammenligne mig med Thorwaldsen – men saaledes er det nu.
Af Avisudklip ser jeg at Du har den store Bloch udstillet paa "Den Frie" omgivet af en Del af Dine Arbejder, deriblandt en Dreng holdende en Maske foran sig. Jeg kan naturligvis ikke rigtig se den paa Clichen; men det jeg ser tiltaler mig.
Hvorledes det gaar med mit Museum? Det behøver jeg ikke at svare paa. Du ved det vist bedre end jeg. Der er gjort Dumheder? Ja, naturligvis, der gøres altid Dumheder!
Fra Mme Bourret skal jeg hilse mange Gange. Hun maler Fanden et Øre af. Hun er nu Medlem af 3 officielle Udstillinger her paa Kysten i Nice og Cannes. Hun har et mærkeligt stort Talent til at male.
Mange hjærtelige Hilsner fra hende til Dig og Fru Olga, og
fra Din gamle Ven =
J. F. Willumsen

Mens jeg husker det.
Hvis Du sætter Pris paa at faa mine Breve igjen som Kruse ikke afleverer saa maa Du gaa til Kongens Foged. Og hvis det ikke hjælper til Politiet. Han har et daarligt Rygte. Min Kone Edith har vist ogsaa haft noget udestaaende med ham. Hun er meget gal paa ham.

Denne Billedhugger Adam Fischer.
hvad er han for en usympatisk Fyr?
Navnlig, mener jeg, han har et underligt fadt Ansigt?

Omtalte genstande

J.F. Willumsen: Blochs Buste (1922/1948)
Sandsten. Rigshospitalets have.
Udhugget af Siegfried Wagner i 1948.