J. F. Willumsen
1904-08-03
Sender
Jens Ferdinand Willumsen
Recipient
Johan Rohde
Document content
Awaiting summary
Transcription
59 avenue de Saxe . Paris 3 Aug. 1904.
Kære Ven.
Deres Brev traf mig lige hjemkommen - efter en forceret og anstrængende Rejse. Paa Grund af det evindelige Pengevrøvl: forceret. Det glæder mig at høre af Dem at De nu er kommen til Kræfter igjen. I Amalfi fik jeg at vide, gennem Brevene, at De maatte rejse hjem, endnu syg.
Jeg føler mig meget smigret og glad over at De vil skrive en Artikkel om mine Produktioner; det maa ikke være nogen nem Ting, De der har paataget Dem, thi for det første er jo mine Arbejder saa ufuldkomne, og for det andet er jeg saa springende og urolig, altid søgende efter noget fuldkomrere og rigere. Men jeg vil oprigtig haabe at det maa lykkes Dem
at faa noget godt ud af Artiklen baade for Deres egen Skyld, der har Arbejdet med den, og for min Skyld, thi jeg trænger i allerhøjeste Grad til at komme til at leve under bedre Vilkaar. Jeg har det sidste Aar arbejdet paa tre Billeder til en dansk Mand Lachmann, der bor i Sverig, han har modtaget Billederne i April Maaned og er derved bleven mig 5000 Frs skyldig, Men han har ikke skrevet et Ord til mig om han har modtaget Billederne, eller sendt mig Penge, trods det at jeg atter og atter skriver til ham, Jeg er bleven angst for at han vil snyde mig, eller i bedste Fald vil han blot hevne sig, fordi jeg ikke har kundet gøre Billeder paa et halv Aar, som jeg var saa dum at love
ham; Se saadan er der altid Vanskeligheder og der kommer sjælden Tak, eller man ser sjælden Glæde, fordi at man har gjordt sig Umage med sit Arbejde.
Jeg vilde gærne have givet Dem nogle Fotografier af mine Arbejder, hvis jeg havde haft nogle; men det at tage Fotografier har altid været mig en Luksus. Det er en Fejl; men hvad er derved at gøre. Mine Arbejder - Malerier - lader sig ogsaa kun daarlig fotografere. De tre Lachmanns Billeder lod jeg fotografere, men de blev saa daarlige at jeg aldrig viser dem til nogen, ligesaa med et Legemstort Portræt, jeg har lavet af min Kone i Bjærgene.
For de Tings Vedkommende som er i København, maa jeg bede Dem selv at sørge, jeg kan jo intet gøre herfra. Riise vil sikkert
fotografere Arbejderne for Intet. Det vil sige, han vil saa have et Par Kroner for hvert Eksemplar han sælger. Men det vil være en nem og billig Maade. Dog Tingene skal vel bringes op paa hans Atelier, hvilket vistnok ikke altid er nødvendigt
Gravmonumentet kan faas hos Poulsen (Winkel og Magnussens Ejendom) for 2 Kr. Det er et godt Fotografi; men kun efter Gibsen. Poulsen har flere Gange lovet mig at tage ud paa vestre Kirkegaard for at tage et af selve Monumentet med Gitter, som jeg ogsaa har tegnet i Morgenbelysning. Kan De faa ham til det? Af de andre Ting er ingen Fotografier.
Viggo Langer har vistnok endnu Konen i Vignen.
De to Hoveder (Krigen og det andet de andre)
er paa den frie Udstillings Loft. Der henstaar mange Ting af mine Tegninger, Aquareller og Malerier, som De maaske kan finde et og andet frem ad. Branth ved Besked.
Tegningen til Fontænen er vel paa Kunstindustrimuseet; der er ogsaa Askeurnen, den er vistnok senere bleven solgt dertil. Bladene Kunst og illustreret Tidende, har i sin Tid fotograferet nogle af mine Arbejder og maa saaledes have Fotografier deraf; men de var meget daarlige, lad hellere Riise gøre et Nyt.
Blandt mine senere Ting er der Lachmanns Billederne, Bjærgbestigersken; og et Utal af Studier fra Bjærge, Mark og Skov, og nøgne Drenge fra Amalfi. Bedst var det om jeg kunde lade tegnede Udkast fotografere
men de er jo ufuldkomne Lachmann det Bæst beholdt de 3 Udkast til Billederne trods min Protest. Men jeg skal tænke nærmere derover og maaske lade dem fotografere. I gamle Dage havde Kunstnerne Raad til at holde Litografer eller Kobberstikkere til at reprodusere deres Arbejder, nu har Kunstnerne ikke Raad til nogen Ting, og Fotografi er noget Skidt i alle Maader. Men det er jo saa fint og tilstrækkeligt for et udannet Publikum.
Er det Udkast til Champagne Plakaten, som De har ikke rædsomt fortegnet? Den endelige blev dog rigtig og smukkere. Juliette Willumsen beholdt den, og har vistnok endnu ikke solgt den.
Og nu kære Ven lad mig snart igjen høre fra Dem, om hvad De mener med Hensyn til Reproduktion af Tegninger og Riise e.c.t.
Altsaa Lykke til Arbejdet og god Helsen. Og mange Hilsner til Deres elskværdige Kone.
Min, trods Dem ukjendt, beder mig hilse Dem.
Deres Ven
J.F. Willumsen.
Facts
PDFDansk
Den Frie Udstilling
Kunstindustrimuseet
Jacob Lachmann
Viggo Langer
F. Riise
Edith Willumsen
Juliette Willumsen
Winkel & Magnussen
Asa (Zöylner) Rohde
Tilg. 392, Håndskriftsamlingen, Det Kgl. Bibliotek.
Mentioned works
J.F. Willumsen: En "Parra" i Martssol, Granada (1889)
Olie på lærred, 100 x 117 cm.
Opholdssted ukendt
J.F. Willumsen: Refleksion (1896)
Stentøj med glasur
Flere versioner
J.F. Willumsens Museum har et eksemplar, Acc 3290
Victor Petersens Willumsen Samling har et eksemplar, VPWS 355
J.F. Willumsen: Krigen (1897)
Stentøj, 65 cm.
Ribe Kunstmuseum, inv. nr. RKMs0461
J.F. Willumsen: Kilden med den dybe tone (1898)
Akvarel, 100 x 150 cm.
Designmuseum Danmark
J.F. Willumsen: Forældrenes Gravmonument (1900)
Granit, 288 x 149 x 82 cm.
Vestre Kirkegård, København
J.F. Willumsens maleriserie:
Moder og datter i tre alderstrin (1904)
Olie på træ. Privateje
J.F. Willumsen: En bjergbestigerske (1904)
Olie på lærred, 206 x 169 cm.
G.A. Hagemanns Kollegium