Menu

J. F. Willumsen

1942-05-03

Modtager

Viggo Jarl

Dokumentindhold

Willumsen har læst Jarls artikel om nedrivningen af gamle kvarterer i København, og han finder den yderst interressant. Han har derudover studeret et fotografi af et maleri i Jarls samling. Willumsen vurderer, at det er et ungdomsværk af Rembrandt. Skitsen til Nordal Brun er færdig, og Willumsen medsender et fotografi af den.

Transskription

42 rue des Ponchettes.
Nice. (A·M)       Søndag d. 3 Maj 1942.

Kære Viggo Jarl.
Jeg er glad ved, at De gjorde mig det Besøg forleden Dag. Det var godt, at være et Par Timer sammen med en dansk Ven, og at faa talt om vore Forhold derhjemme.
Deres Artikel om Nedrivningen i København har jeg læst med megen Interesse. Den er udmærket – fortrinlig, og De siger i den, hvad der skal siges. Ikke troede jeg at en saa stille og besindig Mand, som De er, var i Besiddelse og kunde vise saadan et stærkt Næb og saa store Kløer. Men hvad er der at gøre ved alt den Vandalisme. Det Stemningsfulde skal altsaa forsvinde, og det der leveres os i Stedet er grimt og tørt. Blot at Københavnerne i vore Dage var mere kunstnerisk begavede. Vi mangler Christian IV.
Det ser virkeligt ud til – efter Fotografiet af dømme – at være et Billede af Rembrandt, som De har. Et fra hans Ungdom naturligvis, fra 1630-35. Det forestiller antagelig en Alkymist, at dømme efter den Retort eller

Vase, der staar paa Bordet foran ham. Men der er sikkert skaaret meget af Billedet rundt om. Jeg glæder mig til at se det engang. Til Lykke med det.
Jeg sender Dem samtidig et Fotografi efter mit Skitze til Nordal-Brun. Men som jeg sagde til Dem; "Tror De at det er værd at sende det til København." Man tager der saa dumt og nedslaaende paa saadant noget. Og jeg kan ikke godt taale at blive mere decourageret.
Der er endnu ikke kommet Svar fra København paa min Henvendelse angaaende Hjemsendelsen af mine Samlinger, saa før den 15 Maj kommer vi neppe til Cannes. Jeg telefonerer til Dem saasnart vi er der.
Mme Bourret sender Dem mange venlige Hilsner, og de samme gør Deres hengivne Ven
J. F. Willumsen

Omtalte genstande

J.F. Willumsens skitse til:
Biskop Nordahl Brun (1947)
Bronze, 320 cm.
Marmorkirken, København

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Nice (Frankrig)

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: A/II/1 - J
(Acc. 1188)