Menu

J. F. Willumsen

1944-07-05

Modtager

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Olga og Siegfried Wagner har mistet flere af deres værker pga. en bombe, hvad der gør Willumsen ondt at høre. Han har selv mistet værker fra sin Gamle Samling under en ildebrand i sin villa. Det danske udenrigsministerium forsøger at bringe Willumsens samlinger i sikkerhed på et slot i midten af Frankrig. Willumsen må egentlig ikke bo i Alpes-Maritimes, men han har indtil videre fået sin opholdstilladelse fornyet tre gange.

Transskription

Villa "Le Lido"     5 Juli 1944.
Route de Fréjus
Cannes.
France (A·M)

Kære gamle Ven Wagner.
Dit Brev af 29 Maj fik jeg først igaar. det har altsaa været mere end en Maaned om at komme herned. Det glædede mig meget at erfare at det gaar Dig bedre nu, Du er munter og haabefuld. Jeg takker Dig mange Gange for Din Indbydelse til en god Middag. Det bliver altsaa to gode Middage vi skal have, for jeg giver ogsaa én. Vi skal ordentlig spise os mætte og drikke os fulde ... omtrent ---------------------------
Det gør mig ondt at høre, at en Bombe har ødelagt 13-14 af Jeres Arbejder. Jeg forstaar natuligvis ikke under hvilke Omstændigheder det er sket; Jeg troede ikke at der var Bomber i Danmark. Du maa være meget bedrøvet derover. Det er forfærderligt at faa sine Arbejder ødelagt.
Min Ildebrands Ulykke er endnu ikke ordnet; der snakkes frem og tilbage om Skylden og Erstatningen.
Som Du ser af Adressen bor jeg stadig i "Le Lido" i Cannes. Det lader til, at det er umuligt at komme bort herfra. Vognene som skal transportere mine Sager

kommer ikke. Det danske Udenrigsministerium er i Færd med at leje en Bolig til mig og et Depot for min Kunst inde i Midten af Frankrig, i Auvergne i et Slot, der tilhører Hertugen af Blacas. Hvorledes det er, det Slot, aner jeg ikke. Skøndt Ministére des Beaux-Arts (Louvre) hjælper med og har fundet Slottet kommer jeg ingen Vej med det hele. Og som Udlænding maa jeg ikke bo her i Alpes-Maritimes Departementet.
Det er nu 3dje Gang min Opholdstilladelse er bleven fornyet; Hvorlænge kan det vare ved? Jeg har aldrig oplevet er saa forfærderlig Tid. Det er bleven et fuldstændig Martyrium for mig at eksistere. Hvad vil ske i Morgen?
Det er morsomt at Du knytter Tæpper. Der kan naturligvis laves smukke Ting i den Industri. Men er det et [udviskede ord] en Mand, en Billedhugger? Men nødvendigt.
Jeg [udviskede ord] 70 Aar. Vi har ikke megen Fornøjelse af vore runde Tal i denne Epoke.
Med min Kunst er det fuldstændig gaaet i staa.
Efter den 16 Marts har jeg ikke rørt ved noget der ligner. Jeg mangler alle Slags Materialer – Lærreder, Farver med andet der skal bruges men navnlig Lyst. Der er intet der kan opmuntre Én. Desuden er denne Bolig her absolut ikke egnet til at arbejde i.
Fra Mme Bourret skal jeg hilse Dig mange Gange hun er flittig og energisk; men har forøvrigt ogsaa tabt Humøret.
Vær selv og Din Kone hilset mange Gange fra Din
gamle Ven
J. F. Willumsen.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
Lund (Sverige)
Michelle Bourret
Olga Wagner

J.F. Willumsens Museum
Bog: Breve fra J.F. Willumsen til Siegfried Wagner 1905-46