Menu

J. F. Willumsen

1946-04-21

Modtager

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Willumsen har været syg hele vinteren, og han føler sig forrådt og forladt. Hans samlinger er endnu ikke sendt til Danmark, og Johannes Bjerg har ikke meddelt, hvorledes det skrider fremad med Hørup-monumentets istandsættelse. Derudover er Willumsen forfærdet over, at hans ungdomsven Vilhelm Wanscher var medlem af DNSAP under krigen.

Transskription

Villa "Le Lido"
Route de Fréjus.
Cannes.
France (A.M)     21 April 1946.

Kære Venner.   Siegfried og Olga.
Der er gaaet et halvt Aar og vi har ikke skrevet til hinanden. Skylden er vel nok min, for jeg har ikke svaret Dig paa Dit sidste Brev. Du er ganske anderledes ekspedit i Dine Svar. Men Du maa undskylde mig. Jeg har i Virkeligheden været syg hele Vintren. Jeg har ikke haft Lyst til at gøre noget, til at arbejde, til at eksistere. Alt har været mig imod. Jeg har ikke haft Spor af Opvarmning. Det har været mørkt. Jeg syntes at alt var forbi for mig.
Mine Samlinger skulde sendes af til Danmark. Det skete ikke. Alt stod stille, som det staar stille i Dag. Jeg har en Følelse af, at jeg er forraadt, og forladt. Den halve Dag har jeg været sengeliggende.
Det er frygtelige, og sørgelige Meddelelser Du giver mig om Wanscher, at han virkelig var saadan havde jeg ikke troet. Hvad skal jeg stille op med ham naar jeg kommer hjem. Jeg kan jo ikke, skøndt han er en Ungdoms Ven, omgaaes ham, en Landsforræder. Jeg ser i en Avis at Departementschef Graae er faldet for Aldersgrændsen. Hvem er kommet

i hans Sted?
Bjerg har ikke en eneste Gang skrevet til mig og fortalt mig om Hørup Statuen's Tilstand. Det er et mærkeligt Held den Mand har i den senere Tid.
Har Du set noget til Gibsen. Er der kommen nogen til Danmark.
Fra Struckmann har jeg ikke hørt i flere Aar. Hvis han i Januar arbejdede paa at faa mine Sager hjem, saa er det endnu ikke lykkedes for ham.
Fra Kruse har jeg heller ikke hørt i mange Maaneder 3-4. Saa Du forstaar jeg har det meget trist og haabløst.
Det er meget uheldigt for Dig at Kommunen har skaaret 3-3½ Meter af Din Grund; men Du har dog haft en Grund at skære noget bort af. Jeg har haft 3 Grunde for nogle Aar siden. Nu har jeg ikke mere nogen at skære noget af.
Heller ikke her kan der komme Fart i Tingene, altsaa ligesom hjemme, og Ingen forstaar hvorfor Tøj og Sko kan ikke købes. Jeg har hverken det ene eller det andet.
Jeg lider saa forfærderligt af Gigt. Ligesom Din Kone kan jeg ikke gaa. Jeg maa blive hjemme.
Jeg kan ikke finde nogen Mediscin derimod
Heldigvis
er Mme Bourret rask og flink. Hun har ingen Hjælp i Huset og gør alt. Hun er vidunderlig. Aldrig har jeg kendt et saa dygtigt Menneske.
Havde Du Held med Udstillingerne?
De hjærteligste Hilsner til Dig og Din Kone fra Mme Bourret
og Din gamle Ven.
J.F. Willumsen

Omtalte genstande

J.F. Willumsen: Hørup-monumentet (1905-08).
Granit og bronze, 439 x 550 cm.
Kongens Have, København

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
Lyngby (Danmark)

J.F. Willumsens Museum
Bog: Breve fra J.F. Willumsen til Siegfried Wagner 1905-46