Menu

J. F. Willumsen

1946-01-09

Modtager

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Vilhelm Wanscher er anklaget for at være nazist, hvad Willumsen ikke kan begribe. O.V. Borch er anklaget for det selv samme, men Willumsen kender ham ikke. Wagner har meddelt, at der er mangel på billedhuggermateriale hjemme i Danmark. Willumsen vil vide, hvilke materialer det drejer sig om, eftersom han til sommer skal modellere en figur til Marmorkirken. Mogens Kruse har kontaktet Willumsen, da han skal skrive en bog om ham.

Transskription

Villa "Le Lido"
Route de Fréjus
Cannes.
France (A·M).     9 Januar 1946.

Kære Wagner's
Glædeligt Nytaar til Jer begge. Det vil sikkert blive mere glædeligt end det Gamle.
Dit Brev af 5 Dec. som omtalte Forholdene i den frie Udstilling interesserede mig meget naturligvis. Jeg kender ikke det mindste til denne Billedhugger O.V. Borch. Han har været, og er maaske Nasist endnu. Men har vel ikke været Forræder i mod vort Land, i saa Tilfælde var han bleven skudt som Forræderne i de andre Lande.
Denne danske Nasistfører hos os Rigsdagsmand Clausen, hvor er han bleven af? Desværre fortælles der at min gode Ven Vilh. Wansher ogsaa er bleven anklaget for at have været Nazist. Har han gjort noget kriminelt?
Bjerg er bleven udpeget af Ministeriet til at gøre Hørups Statue i Stand. Hvad er der ødelagt ved den. Har Du set den?
Du taler om Du mangler Materialer til at lave Billedhuggerkunst med. Vil det f. Eks sige at der ikke findes Gibs? Det kan jo ikke være Leret der mangler, for det slides jo ikke op,

maaske Marmor og andre Sten – maaske ogsaa Bronze. Det er jo uheldigt for mig ogsaa, for i det Tilfælde at jeg kommer hjem i Foraaret, skal jeg straks gaa i Gang med at modelle denne Statue til Marmorkirken. Fortæl mig endelig noget derom. Mangler Gibs, saa kan jeg intet gøre – de andre Materialer kan der jo ventes med -
Hvad vil det sige "at der arbejdes energisk paa at faa mine Samlinger hjem til Foraaret." Hvorfor ved Du det?
Jeg er kommen ind i en ret omfangsrig Korrespondance med en ung Kunsthistoriker Mogens Kruse i Fredensborg. Han vil skrive en Bog om mig. Kender Du noget videre til ham? Sig mig om han duer til noget.
Solen skinner hver Dag, Den staar lavt paa Himlen og sender lange hvide Straaler langt ind i Stuen. De er meget generende at arbejde i og der maa tages særlige Forholdsregler for at kunne herske over dem. Det er dog bedre end det triste Graavejr i Norden.
Tak for de hjærtelige Hilsner fra Kunstnerne i den frie Udstilling. Hils dem igjen hvis Du har Lejlighed dertil.
Vær selv og Din Kone hjærtelig hilset fra Mme Bourret og Din gamle Ven
J. F. Willumsen

Omtalte genstande

  • J.F. Willumsen: Hørup-monumentet (1905-08)
    Granit og bronze, 439 x 550 cm.
    Kongens Have, København

  • J.F. Willumsen: Biskop Nordahl Brun (1947)
    Bronze, 320 cm.
    Marmorkirken, København

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
Lyngby (Danmark)

J.F. Willumsens Museum
Bog: Breve fra J.F. Willumsen til Siegfried Wagner 1905-46