Menu

J. F. Willumsen

1950-10-01

Modtager

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Willumsen har været i Firenze, og han beskriver, hvad han har set af kunst i byen. Willumsen har intet nyt hørt i museumssagen, og han venter på borgerrepræsentationens bestemmelse desangående.

Transskription

Villa "Lido"      1 Oktober 1950.
Route de Fréjus
Cannes.
France (A-M)

Kære Wagner.
Tak for Fødselsdags Brevet, som jeg fik i rette Tid. Busten fik sin Rose, trods den vaade Sommer – Tak for den. Et Æble kunde have gjort det.
Saa kom jeg en Ugestid til Florens. Jeg fik udrettet det jeg havde planlagt; jeg var ogsaa oppe paa Fielsole; men det var en Skuffelse, der var intet interessant. Jeg ved ikke hvad jeg kan have se[t] i Ungdommen. Det samme vil Du sikkert ogsaa sige, hvis Du kommer der nu.
Men der er jo mange smukke Ting at se i selve Florens af den gode fine Renaissancekunst.
Michel-angelos Pieta (Kristus Nedtagelse af Korsen, som den vel rettere bør kaldes) der stod bagom Altret i Domkirken, var taget bort og i et Kapel tæt ved Tværskibet var den stillet op. Jeg synes ikke at det passede for den; men man saa nu tydelig dens Fejl i Hugningen. Men et stort Kunstværk er den jo alligevel.

Alle de mange Ting af Donatello i San Lorenso bevarer sig uberørte af Tidens Tand og Smag. Donatello er vel nok en ligesaa saa stor Kunstner som Michelangelo.
De tre Døre til Baptisteriet, har man fundet paa give ægte Forgyldning. Jeg er ikke helt glad for den Ide, der vist er gjort mest af Reklame (falsk).
Ryttermonumentet af Kongen Victor Emmanuel er taget bort fra Pladsen, der før hed som Kongen; men nu kaldes den Independencia.
Det er sørgeligt med Johannes Bjerg der er saa syg; jeg haaber at han kommer sig.
Til mit Museum hører jeg ikke noget. Hvad er det dog for en Komité det har.
Jeg havde et kort Besøg af Din Veninde – ja hvad hed hun, hun havde et polsk Navn – Hun var meget interesseret i flere af mine Malerier og Tegninger – og syntes at forstaa sig godt paa Kunst – for hun havde de samme Meninger som jeg. Vil Du hilse hende fra mig.
Jeg venter at høre hvad Borgerrepresentanterne bestemmer med Hensyn til Museet, før jeg vil leje Lokale i Den Frie.
Jeg haaber at det stadig gaar godt med Din Olga.
Mange hjærtelige Hilsner til Jer Begge fra Mme Bourret og Din gamle Ven.
J. F. Willumsen

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Cannes (Frankrig)
Lyngby (Danmark)

J.F. Willumsens Museum
Bog: Breve fra J.F. Willumsen til Siegfried Wagner 1905-46