Menu

J. F. Willumsen

1952-04-21

Afsender

Siegfried Wagner

Dokumentindhold

Wagner påpeger, at Willumsens skulptur Kristus med det hellige hjerte er for kort i benene. Han mener derudover, at Viggo Jarls store skulptur på Den Frie Udstilling er uinteressant. Wagner arbejder hele dagen i sit værksted, men han får ingen bestilllinger.

Transskription

21–IIII–52
Kære Willumsen!
Tak for Brevet af 14de ds.
Jeg synes det afspejler noget daarligt Humør, ganske vist vil jeg give Dig Ret i at Tilstanden i disse Aar er alt andet end opmuntrende, men det ser ud til, at det er den “nye Verdensordning” og saa maa vi jo indstille os paa den og faa det bedst mulige ud af den. Jeg havde ikke andet Resultat ud af den frie Udstilling end at jeg som altid, enten ikke blive bemærket af Pressen, eller højst skældt ud. Det er ikke noget at tage sig saa nær. Arbejderne bliver hverken bedere eller daarligere af den Grund. Du som er forkælet af Guder og Mennesker føler Dig Naturligvis ilde berørt over at faa en “let lille Omgang” som

forøvrigt i Radioen var iklædt en urban Form. Forøvrigt viste det sig inde paa Udstillingen at Du har forregnet Dig med Forholdene i din Kristus. Den virker for kort i Benene naar man ser den paa Afstand, men det er jo noget som kan rettes, dersom den en Gang skal udføres. For første Gang i 30 Aar saa jeg nogle Arbejder af Jarl. Hans Buste af Houmark er ganske god, derimod var han store Figur saa uinteressant, at man er ved at gabe Kæberne af Led, kun ved at se paa den, og saa er den tilmed ikke godt gjort.

Men det maa han jo om. Det er skidt at Du ikke kan faa det Djævelskab ud af Benene, men forsøg at kurere dem med Sol, det kan Du jo skaffe der hvor Du boer. Her har vi ogsaa iaar en dejlig Tid, alt er ved at folde sig ud. Magnolierne er allerede idag sprunget ud, Leidoniarne ogsaa, det er dejligt, saa noget har man da at glæde sig over. Her bliver dyrere og dyrere at leve for hvere Dag og Pengene bliver færre og færre, men da vi antagelig ikke har ret mange Aar tilbage at leve i, saa klarer den Side af Sagen sig vel ogsaa.

Bestillinger eller Salg er gaaet helt i Baglaas for mit Vedkommende, men desuagtet arbejder jeg hele Dagen i Værkstedet, det er det eneste som holder mig skadesløs for alt det jeg ellers gaar glip af. Olga er rask og glad, kun bliver Benene daarligere med hver Maaned som gaar. Det er bedrøveligt men der er ingen Midler til at forbedre Tilstanden.
Nu maa Du se at faa Humøret op igen og lad os saa faa nogle gode Billeder igen paa Højde med Dit sidste Venedigbillede. (Det kunde jeg lide at have.)
Mange Hjærtelige Hilsner fra Din mangeaarige Ven (nu fyldt 78) og fra Olga til Dig og Mcll Bourret Din SW.

Omtalte genstande

  • J.F. Willumsen: Markuspladsen i Venedig (1950)
    Olie på lærred, 130 x 164 cm.
    J.F. Willumsens Museum, Acc. 3311

  • J.F. Willumsen: Kristus med det hellige hjerte (1951)
    Gips, ca. 408 x 320 x 107 cm.
    J.F. Willumsens Museum, Acc. 2730

  • Viggo Jarl: Christian Houmark (1947)
    Kunststen. Mål og opholdssted er ukendt.

Fakta

PDF
Brev

Dansk

Lyngby (Danmark)
Cannes (Frankrig)
  • Den Frie Udstilling

J.F. Willumsens Museum
Arkivkasse: B/I/1 - Wagner